Ajurveda

 Ajurveda je ena najstarejših oblik holistične medicine, ki iz leta v leto bolj pridobiva na popularnosti. Je veda o življenju (ayurveda: ayu – angl. life; veda – angl. knowledge) in podobno kot joga združuje človekovo fizično, psihološko in duhovno zdravje. Vse v ajurvedi, tudi ajurvedski zeliščni pripravki temeljijo na dejstvu, da je svet nastal iz 5. elementov: ETRA (akasha), VODE (jala), ZEMLJE (prithvi), OGNJA (teja) in ZRAKA (vayu). Vsi ti elementi se združujejo tudi v telesu in sicer kot 3. doše – komponente poznane kot VATA, PITTA in KAPHA. Optimalno zdravje predstavlja ravnovesje vseh treh doš.

Posplošeno je ajurveda zdrav življenjski stil, ki ga ljudje v Indiji uporabljajo že več kot 5.000 let. Osredotoča se predvsem na preventivo in poudarja, da zdravje najbolje ohranjamo z vsakodnevnimi praksami, kot so masaže, meditacija, joga in ustrezna prehrana.

Prvo srečanje z ajurvedo je lahko zelo obremenjujoče. Toliko navodil, prepovedi. Napačna predstava o ajurvedi posameznika celo pripelje do tega, da postane Indijec. No, tega ajurveda ne želi. Pravi mojster ajurvede bo povedal, da mora posameznik prisluhniti sebi, spoštovati svoj izvor, korenine in lokalno okolje, da lahko doseže svoje optimalno zdravje. Kar je dobro za Indijca, ni nujno dobro tudi za Slovenca. Sama izhajam iz tega, da je dobro prepletati oboje in se zavedati, da »super rastline« rastejo tudi na slovenskih tleh.

Glavne koristi ajurvede:

- močnejša prebava,

- zmanjšuje stres,

- odpravlja toksine iz telesa,

- zdravi v globine in izboljša zdravje na celični ravni,

- nauči nas živeti v sožitju z naravo in

-  spodbuja ljubezen do sebe.