Joga za otroke in najstnike

Z vadbo joge se otroci učijo osnovnih telovadnih položajev in razvijejo zaupanje vase. Sposobni so večje koncentracije pri športnih in šolskih dejavnostih, igri, opravilih ter življenju nasploh. Na igriv in sproščen način se jim prikaže slika o duhovnem svetu in nasploh Vzhodni filozofiji. Otroke namreč to zelo zanima. Že ko določen otrok pride na vadbo in opaziš kakšen položaj zavzame, uzreš v njemu pravega malega jogista. Otroško telo je namreč zelo dojemljivo in fleksibilno. Ker se fleksibilnost telesa meri s fleksibilnostjo uma in prilagodljivosti za življenje, je to vrlino vsekakor smiselno vzpostaviti že pri mlajših otrocih.


V današnjih časih se otroci srečujejo z veliko čustvenimi, socialnimi in fizičnimi izzivi. Zato tu joga danes povsem zavzame svoj prostor in jim ponuja veliko koristi. Po eni strani je lepa priložnost za otroke, ki se izogibajo fizični aktivnosti ali skupinskim dejavnostim bodisi zaradi strahu pred neuspehom ali pa se preprosto bojijo pristati na zadnjem mestu. Vsi vemo, kako pogosto je ta občutek lahko prisoten v otroku. Po drugi strani pa je joga čudovita dejavnost za otroke, ki se že udeležujejo določenih športnih dejavnosti, saj jim omogoča izboljšanje fleksibilnosti, ravnotežja, koordinacije, koncentracije in samozavesti. Prav tako pridobijo pogled na gibanje z bolj subtilnega vidika.


Otrok se priuči vrednot kot so nenasilje, čistoča, resnicoljubnost, samodisciplina in zmernost. Nenazadnje se otrok že zgodaj spozna s svojim umom, kar mu je v veliko pomoč sploh v najstniškem obdobju, ki sledi, ko pred sabo uzre prve težje življenjske preizkušnje. Nauči se čuječnosti, ugotovi, da sočutje, ljubezen in sreča vedno premagajo sovraštvo, nasilje in žalost. Tak otrok dobro shaja s svojo družino in vrstniki ter najpomembneje, sam s sabo.


Za konec še nekaj najpomembnejšega. Ananya joga za otroke je dežela zabave, razigranosti, kreativnosti, smeha in gibanja. Učitelj joge se v druženju z otroci postavi v njihovo vlogo in jim skozi živali, rastline ter predmete, ki so prisotni v vsakodnevnem življenjskem okolju prikaže svet joge na zanimiv in igriv način. Vadba je primerna za otroke v starosti od 2 do 17 let.

Vadba poteka ob torkih, v Domu krajanov Ajdovščina, od 16:00-17:00 (OTROCI DO 10 LET); od 17:15-18:15 (NAJSTNIKI OD 11 DO 17 LET)

Prijavi se

Prijava na dogodek


Povabljeni na moj You Tube kanal, kjer lahko spremljate brezplačne vadbe joge.